Литва е готова да изпрати свои военни на тренировъчна мисия в

...
Литва е готова да изпрати свои военни на тренировъчна мисия в
Коментари Харесай

Литва е готова да прати свои военни в Украйна

Литва е подготвена да изпрати свои военни на подготвителна задача в Украйна въпреки ядрените заплахи от страна на Русия. Новината оповести министър-председателят на прибалтийската република Ингрида Шимоните в изявление за Файненшъл таймс, оповестено на 8 май.

Нейните мнения пристигнаха след известието на съветското Министерство на защитата, че силите на диктатора Владимир Путин се готвят да проведат тактически учения с нуклеарни оръжия в отговор на западните „ закани и провокации “.

„ Ако мислехме единствено за съветския отговор, тогава не бихме могли да изпратим нищо. Всяка втора седмица чувате, че някой ще бъде бомбардиран с нуклеарно оръжие ", сподели Шимоните пред ФТ относно опцията за литовски военни в Украйна. Литва, която е член на Европейски Съюз и НАТО, по-рано предложи да изпрати свои войски в Украйна за образование, само че Киев към момента не е отправил такова искане.

Шимоните добави, че има позволение от Народното събрание във Вилнюс да изпрати войски в Украйна за образование.

За западни военни в Украйна се заприказва от края на февруари, когато френският президент Еманюел Макрон не изключи пращане на сухопътни войски там в бъдеще. Миналата седмица той разгласи пред Икономист при какъв сюжет ще се случи това.

В понеделник, 6 май, Русия привика посланика на Франция, с цел да осъди „ провокативната “ политика на Париж. „ Това е изцяло нов кръг на ескалация на напрежението. Той е невиждан и изисква специфични ограничения ", съобщи представителят на Путин - Дмитрий Песков.

Освен Макрон, Русия разкритикува и външния министър на Англия Дейвид Камерън за това, че съгласно него Киев има право да нанася удари по цели на територията на Русия.

Междувременно италианският ежедневник Corriere Della Sera, базирайки се на проектодокумент на НАТО, заяви, че западният боен алианс възнамерява да одобри резолюция да не се изпращат военни на фронта в Украйна. Твърди се, че документът ще бъде гласуван на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Същевременно стана ясно, че Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) е отказала да следи изборите в Литва заради недопускането на наблюдаващи от Русия и Беларус.
ТЕМА преди 35 минути 642 преди 1 час 424 преди 1 ден 1783
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР